Cantate-uren Cantate-uren


CANTATE-UUR in de WITTE KERK te HEILOO
Stabat Mater Pergolesi in de Witte Kerk

Zondag 26 maart, aanvang 16:00 uur, zal er een uitvoering plaatsvinden van het Stabat mater van Pergolesi.

Uitvoerenden zijn Sabine Kirsten, sopraan, Stephanie Gericke, mezzo-sopraan en een instrumentaal ensemble onder leiding van Gerard Leegwater.
In de compositie wordt de smart van Maria, die weent om de dood van haar zoon, bezongen. Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) schreef het werk aan het eind van zijn leven. Het is zijn laatste compositie die hij slechts enkele dagen voor zijn overlijden voltooide.

De schoonheid en dramatiek die vanaf het begin worden ten toon gespreid doen de harten van liefhebbers van het barokke repertoire sneller kloppen. In de prachtige instrumentale inleiding worden de tranen van Maria als het ware zichtbaar gemaakt.

In de tijd van Pergolesi bestond er in Napels  een jarenlange traditie op goede Vrijdag het Stabat Mater van Allessandro Scarlatti uit te voeren. In 1735 was men kennelijk toe aan iets nieuws. Pergolesi krijgt dan de opdracht zorg te dragen voor een nieuwe toonzetting. Hij kreeg het werk maar net af voor de Goede Vrijdag van 1736 en overleed direct daarna aan de gevolgen van tuberculose. Op dat moment was hij slechts 26 jaar!

De uitvoering in de Witte Kerk valt onder de noemer van het Cantate-Uur. Deze keer dus geen Bach-cantate maar Pergolesi's Stabat mater. Het werk zal worden uitgevoerd in een compacte liturgie die geleid zal worden door ds. Jan Bruin.
De volgende dag, maandag 27 maart zal Jan Bruin een lezing verzorgen waarin de culturele achtergrond van het Stabat mater aan de orde komt. Deze lezing zal plaatsvinden in het Willibrordushuis, Westerweg 267, Heiloo. Aanvang: 20:00 uur.

De toegang is vrij. Wel is er bij de uitgang een collecte ter bestrijding van de
kosten. 
 
terug