Herdenking 4 mei - Witte Kerk (18.30u) Herdenking 4 mei - Witte Kerk (18.30u)
Op 4 mei is de jaarlijkse herdenking van slachtoffers die gevallen zijn tijdens oorlogssituaties en vredesoperaties sinds de Tweede Wereldoorlog. De invulling van het programma in Heiloo zal er dit jaar anders uitzien. “Het moet meer gaan leven. Ook mensen die nieuw in Heiloo zijn komen wonen moeten zich aangesproken voelen”, aldus Douwe van der Noord, die een deel van de organisatie op zich neemt. 

Waar voorgaande jaren een oecumenische dienst werd gehouden in de Ter Coulsterkerk, wordt het herdenkingsprogramma dit jaar voor een breder publiek toegankelijk. Mensen die niet (meer) aangesloten zijn bij een kerk moeten zich ook welkom voelen. De Witte Kerk leent zich hier perfect voor, aldus Van der Noord. “De Witte Kerk is een vertrouwde plek in een voor ons allen veranderende wereld, in het hart van Heiloo én het hart van de samenleving!” 

Het programma in de Witte Kerk zal onder meer kleur krijgen door bijdragen van veteraan Carol Magermans en door Veronika Tarasenko, een Oekraïense die haar ervaringen met oorlog deelt. Pianiste Sara Crombach combineert muziek van Janácek, Komitas en Fazil Say met gedichten. “De wens is gegroeid om een bijeenkomst te organiseren waarbij iedere dorpsbewoner zich betrokken kan voelen”, zegt Hans Dompeling, voorzitter van Stichting Cultuurbevordering Witte Kerk. 

Route
Na het programma in de Witte Kerk volgt zoals elk jaar een stille tocht richting verzetsmonument de Man van Vught. De route leidt langs ‘Het Groentje’, het oorlogsmonument dat herinnert aan de omgekomen verzetsmensen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gestreden hebben voor onze vrijheid. De route vervolgt via de Dokterslaan en Maas Geesteranusweg naar Frederica’s Hof, waar de dodenherdenking plaatsvindt bij de Man van Vught. Na de twee minuten stilte wordt er door de veteranen uit Heiloo en het college van B&W een krans gelegd. Ook zal burgemeester Mascha ten Bruggencate een toespraak houden.

Het herdenkingsprogramma start om 18.30 uur in de Witte Kerk (inloop vanaf 18.15 uur). Omstreeks 19.35 uur vertrekt de stille tocht vanaf de ingang van de Witte Kerk naar de Man van Vught aan de Frederica’s Hof. Het programma sluit af met de plechtigheid bij de Man van Vught. U bent van harte welkom om aan te sluiten bij het herdenkingsprogramma in de Witte Kerk, de stille tocht of bij de Man van Vught.
 
terug