Concert Witte Kerk 18 oktober Concert Witte Kerk 18 oktober
Dit jaar gedenken wij dat 75 jaar geleden WO II geëindigd is. Op 4 mei j.l. zou dit op muzikale wijze in de Witte Kerk  gevierd worden. Deze viering kon echter  vanwege coronamaatregelen helaas niet doorgaan.
Gelukkig is de Stichting Cultuurbevordering Witte Kerk nu in staat u uit te nodigen voor een concert dat in het teken staat van 75 jaar Vrijheid. Heel bijzonder overigens, nu wij ons gebonden weten aan omgangsregels om de coronapandemie het hoofd te bieden.

Op 18 oktober presenteert Quatuor Aeternum één van de meest diepzinnige kamermuziekwerken van de 20e eeuw: het “Quatuor pour la fin du temps” van Olivier Messiaen. In het Bijbelboek Openbaring vond Olivier Messiaen de inspiratie voor dit apocalyptische visioen, dat hij componeerde in een Duits krijgsgevangenenkamp, waar honderden gevangenen en kampbewaarders in doodse stilte luisterden naar de aangrijpende uitvoering door Messiaen en drie medegevangenen. “Nooit is er met meer begrip en aandacht naar mijn muziek geluisterd”, zou hij later zeggen.
Heftige klanktapijten grijpen naar de keel als een directe verwijzing naar de verschrikkingen van oorlog. Maar tegelijkertijd is er die eigen ritmische taal die de perceptie van tijd volkomen op zijn kop zet. De muziek tracht de eeuwigheid uit te drukken en los te komen van tijd en ruimte, zodat geen angst verklankt wordt maar hoop. Messiaens boodschap was er een van vertrouwen in de toekomst, een boodschap die de gevangenen van Stalag VIII-A  troost moet hebben gegeven, maar die in dit bijzondere jaar nog net zo krachtig en noodzakelijk is.
Het concert wordt vindt plaats in de Witte Kerk op zondag 18 oktober en begint om 15:00 uur.
Vanzelfsprekend nemen de organisatoren alle coronaveiligheidsmaatregelen in acht, zodat u met een veilig gevoel het concert kunt bezoeken.
Daarom is het maximale aantal bezoekers op 60 gesteld en vragen wij u vooraf te reserveren,
Raadpleeg voor reservering en verdere informatie www.concertenwittekerk.nl of bel 06 45184525

Hans Dompeling


 
terug